7 basprodukter för det asiatiska köket

Att laga asiatisk mat hemma är ett äventyr fyllt av smak, färg och kultur. Det kräver inte bara en kärlek till gastronomisk upptäcktsfärd, utan också rätt ingredienser och köksverktyg. Här är sju basvaror och verktyg som är hjärtat och själen i det asiatiska köket.

Asiatisk mat har blivit alltmer populärt det senaste decenniet. Sushi, dumplings, pad thai, bao buns och curry är namnet på flera rätter som gemene man testat åtminstone en gång. Pim Victorsson är en entusiastisk hobbymatlagare och har handlat mycket från Pong Market. Hon tipsar om sju grundläggande varor och verktyg som kan underlätta för att behärska det asiatiska köket – oavsett om du är en erfaren matälskare eller bara vill börja utforska asiatisk matlagning kan det här vara en bra start.

Sojasås – Denna mångsidiga sås är grunden i asiatisk matlagning, perfekt för att ge djup och umami till en rad rätter. Dess förmåga att förvandla allt från en enkel skål ris till en komplex marinad gör den i stort sett oslagbar. Sojasås passar till exempel i en klassisk teriyaki-kyckling där sojasås blandas med honung, ingefära, och vitlök för en smakrik marinad.

Risvinäger – Med en distinkt mild och söt smakprofil, är risvinäger idealisk för att balansera smaker i dressingar och inläggningar. Risvinäger är också nyckeln till att skapa den perfekta syran i många asiatiska rätter och används till exempel för att skapa sushiris.

Sesamolja – Ett par droppar av denna kraftfulla aromatiska olja kan lyfta en hel rätt till nya höjder. Den nötiga och rika smaken är oumbärlig i dressingar och wokrätter.

Ostronsås – Denna tjocka, umami-laddade sås lägger till ett lager av smak som är både subtilt och kraftfullt, och förvandlar grönsaker och kötträtter till djupa och komplexa måltider.

Ris eller nudlar – Som stapelvaror i det asiatiska köket, är dessa kolhydrater basen i oändliga variationer av rätter, från hjärtliga soppor till krispiga stekrätter.

Wok – Denna traditionella stekpanna är essentiell för att snabbt och jämnt tillaga ingredienser med minimal olja, och är idealisk för allt från ångkokning till djupfritering.

Risångkokare – För perfekt tillagat ris varje gång, är en risångkokare oumbärlig. Den tar gissningsleken ur matlagningen och ger dig mer tid att fokusera på resten av måltiden.

 

Pong Market

Pong Market erbjuder hemleverans i Stockholm och har många restauranger i Storstockholm och Uppsala som fungerar som upphämtningsställen för dina beställda varor. För er som inte bor i Stockholm eller Uppsala erbjuder vi att skicka varorna som postpaket över hela Sverige. Kylvaror, frysvaror och färskvaror erbjuds endast vid hemleverans just nu på grund av rådande regler för livsmedelshantering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *